Carrot cake day

Vandaag is het Carrot Cake Day!

03-02-2022

Om dit te vieren delen we een recept en de uitgebreide recept van onze collega Joyce!

Benodigdheden

Taartmengsel

  • 1 sinaasappel
  • 140 gram rozijnen
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 115 gr volkorenbloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl bakzout
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 140 gr donkere basterdsuiker
  • 280 gr wortel
  • 2 eieren
  • 115 gr zelfrijzend bakmeel

Frosting

  • 100 gr roomkaas
  • 100 gr kwark
  • 3 el poedersuiker
  • 1/2 tl sinaasappelrasp
  • 1,5 tl citroensap

Worteltopping

  • 50 gr geraspte wortel
  • sap van 1 sinaasppel

Aan de slag

  • Verwarm de oven voor op 160 C.
  • Rasp de sinaasappel en pers 3 el sap eruit. Doe dit samen met de rozijnen in een kom en laat het weken terwijl je het beslag maakt.
  • Vet een taartvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Meng al het bloem met de 1 tl bakpoeder, het bakzout en de kaneel.
  • Splits één van de eieren. Doe het eiwit in een kleine kom en het eigeel in een grote kom.
  • Breek het andere ei bij het eigeel in de grote kom en doe dan de suiker bij. Klop dit voor 1-2 minuten of tot het dik en schuimig is. Giet hier langzaam de olie bij en blijf mixen tot het goed gemengd is.
  • Doe het bloemmengsel erbij en roer het voorzichtig erdoor met een grote lepel of een rubber spatel. De mix zal vrij stijf zijn. Doe het extra beetje bakpoeder bij het eiwit en klop dit totdat het zachte pieken heeft.

 

  • Roer de wortel en het rozijnenmengsel door het bloemmengsel, schep het eiwit erdoor en schep dan alles dan in je bakblik. Gebruik een lepel om de cake te egaliseren.

 

  • Bak voor 50-60 min, tot een houten prikker in het midden er schoon uit komt. Laat 5 minuten in het bakblik afkoelen, zet het daarna op een cakerek, haal het bakpapier eraf en laat volledig afkoelen.
FROSTING
  • Om de frosting te maken, roer je de roomkaas, kwark, poedersuiker en sinaasappel rasp samen. Klop dit niet te lang.
  • Roer het citroensap erdoor en smeer de frosting over de cake.
  • Voor de extra worteltopping doe je de 50 gr geraspte wortel in een kleine steelpan en voeg hier het sinaasappelsap en eventueel een klein schepje suiker aan toe. Laat dit even goed doorkoken tot de wortel zacht en zoet wordt. Giet dan af, laat even uitlekken en verdeel over de frosting

Snij in 12 stukken en eet smakelijk!